
Витамин Б12
Какво представлява витамин B12?
Той е важен елемент за нормалното функциониране на мозъка, нервната система и образуването на кръв. Този витамин участва в метаболизма на всяка клетка в организма, влияещ особено върху синтеза и регулирането на ДНК, а също така в синтезирането на мастните киселини и производството на енергия.
Витамин B12 е жизненоважен водоразтворим елемент, който обичайно се среща в много видове храни, като риба, ракообразни, месо и млечни продукти. Той често се използва в комбинация с други витамини от група B, посредством формула Bкомплекс. Подпомага поддържането на здрави нервни клетки и червени кръвни телца, а също така е необходим за производството на ДНК, генетичния материал на клетките. Витамин B12 е свързан с протеина в храната. Солната киселина в стомаха освобождава B12 от протеините по време на храносмилане.
Човешкото тяло се запасява с този елемент за няколко години напред, поради което негов хранителен дефицит се наблюдава изключително рядко. По-възрастните хора са най-рисковата група. Недостиг може да настъпи и вследствие на неспособност за усвояване на витамина. Това състояние може да бъде причинено от здравословен проблем, известен под названието пернициозна анемия. В допълнение строгите вегетарианци и онези, неконсумиращи достатъчно количество B12 също за изложени на риск от дефицит.